nieuws

'Minder meldingen van discriminatie in horeca'

Het aantal meldingen van discriminatie in de Rotterdamse uitgaanswereld is gedaald naar het laagste niveau in acht jaar tijd. Volgens het Panel Deurbeleid zijn er vorig jaar 29 klachten binnengekregen. In 2014 waren het er nog 73.
Het Panel Deurbeleid, met vertegenwoordigers van onder meer de gemeente Rotterdam, de politie en Koninklijke Horeca Nederland, houdt sinds 2008 het aantal meldingen bij van discriminatie in de Rotterdamse uitgaanswereld.
Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die om onduidelijke redenen de toegang wordt geweigerd tot een zaak.
Drie uitgaansgelegenheden springen eruit in de cijfers over 2015; Villa Thalia (Kruiskade), The VIP-Room (Stadshuisplein) en Club Vie (Maasboulevard). Over elk van deze zaken zijn zes klachten binnengekomen.
In twaalf gevallen is het Panel Deurbeleid ingeschakeld om de klacht in behandeling te nemen. In de meeste gevallen worden de uitgaansgelegenheid en de melder met elkaar in contact gebracht en de problemen uit de wereld geholpen.
In andere gevallen gaat het om situaties waarbij achteraf blijkt dat er geen sprake was van discriminatie.
Aantal klachten
Het aantal klachten schommelt nogal in Rotterdam. In 2008 ging het om 33 meldingen, een jaar later waren het er 54 en weer een jaar later 82. In 2013 was er sprake van een forse daling, maar het jaar erop was er weer sprake van een forse stijging.
Volgens de organisatie is een mogelijke verklaring de mate van publiciteit. Anders dan andere jaren waren er in 2015 geen sfeerbezoeken aan horecazaken. Zulke bezoeken leveren regelmatig aandacht in de media op, waarna het aantal meldingen toeneemt.
Om toch wat duiding te geven van het aantal klachten houdt het Panel ook nog een langjarig gemiddelde aan. Dat staat nu op 63.