nieuws

Thorsdottir: 'Meerkamp-, balk- of vloerfinale in Rio zou vet zijn'

Eythora Thorsdottir is pas 17 jaar en nu al één van de blikvangers van de Nederlandse turnwereld. Op de Olympische Spelen in Rio wil de Nederlands kampioene uit Poortugaal beter turnen dan ooit: "Ik hoop dat ik de meerkampfinale haal en misschien een balk- of vloerfinale, dat zou heel vet zijn."
Artistiek

Eind juni won Thorsdottir, die in Hoofddorp traint bij Patrick Kiens, in Ahoy het NK in Rotterdam, met een recordaantal punten. Tot voor kort was haar voornaamste doel om de Spelen te halen. Nu dat gelukt is, heeft ze haar bakens verzet. Mocht ze in Rio inderdaad één of meer finales halen, dan zou er immers zomaar nog meer in kunnen zitten: "Dan ligt alles open. Ik hoop gewoon het beste uit mezelf te halen."
Thorsdottir wordt alom geprezen om haar sierlijkheid. Ze is bij uitstek een artistieke turner. Kenners zien haar mede daardoor als wereldtopper op bijvoorbeeld het onderdeel vloer. Toch blijft ze zelf behoudend in haar ambities: "De concurrentie is groot en ik ben pas 17. Ik kan wel gaan zeggen: 'Ik ga voor goud.' En ik wil dat ook zo graag halen. Maar je moet wel realistisch blijven. Natuurlijk mag je erover dromen en ervoor vechten en dan zien we wel waar we eindigen. Als ik maar gewoon mijn best heb gedaan en hopelijk alles eruit heb kunnen halen."

Rugblessure

Twee jaar geleden was haar turntoekomst nog hoogst onzeker. Een mysterieuze rugblessure hield haar twee maanden aan de kant, terwijl artsen alles bij elkaar een jaar bezig waren om de oorzaak van de klachten te achterhalen.
Waarschijnlijk veroorzaakte een hapje uit een tussenwervelschijf de pijn in haar rug. Even vreesde ze voor een vroegtijdig einde van haar carrière, maar osteopaat Martijn de Groot bracht uiteindelijk uitkomst. Inmiddels turnt Thorsdottir al jaren weer min of meer pijnvrij. Wel gaat ze nog maandelijks langs bij de osteopaat om haar lichaam te onderhouden.

IJsland

Als dochter van twee IJslandse ouders had Thorsdottir er ook voor kunnen kiezen om voor IJsland uit te komen. Sterker nog, dan was kwalificatie voor de Olympische Spelen, vanwege minder concurrentie, denkelijk eenvoudiger geweest.
Toch koos ze bewust voor Nederland. Ze wilde juist de concurrentie aangaan. Het getuigt van haar eigenzinnigheid. Zo had ze ook in Zoetermeer bij haar oude club Pro Patria kunnen blijven, maar toen Kiens, haar trainer, naar PAX in Hoofddorp vertrok, twijfelde ze geen moment en ging ze mee, ook al woont ze nog gewoon in Poortugaal.

Musical

Jong als ze is, is Thorsdottir nu al bezig met haar carrière na het turnen. Ze hoopt ooit aan het werk te gaan in de musicalindustrie, de wereld waar Kiens ook uit afkomstig is. Naast turnen is Thorsdottir een begenadigd zangeres en danseres en nu ze haar HAVO-diploma heeft gehaald, overweegt ze een opleiding te volgen aan bijvoorbeeld de kleinkunstacademie.
Na Rio wil ze proberen om het turnen met een studie te combineren. Maar als haar lichaam het aankan, dan is ze sowieso van plan om het turnen nog lang niet vaarwel te zeggen.