nieuws

Koolwijk en Bruins cruciaal bij Van der Gaag

Ryan Koolwijk en Luigi Bruins zijn dit seizoen cruciaal in het tactisch plan van Mitchell van der Gaag. De trainer van Excelsior legt de verantwoordelijkheid voor de aanvalsopbouw vooral bij zijn centrale middenvelders neer.
Bruins en Koolwijk halen structureel om de beurt al heel vroeg de bal op bij de keeper en de centrale verdedigers. Van der Gaag: "Wij willen de backs vrijspelen en om dat voor elkaar te krijgen, moet je mensen aan de bal laten komen die daar goed in zijn. Nou, Ryan en Luigi zijn daar sterk en belangrijk aan de bal. Misschien voeren we het af en toe in het extreme uit, maar het is in ieder geval een strijdplan."
Toch is het idee om Koolwijk en Bruins veel te benutten niet alleen gebaseerd op hun opbouwende kwaliteiten. Ook het gebrek daaraan in het achterhoede is daar mede van invloed op. Dat bleek zaterdag wel in de in met 3-0 verloren oefenwedstrijd tegen het Spaanse Espanyol, waarin de gebrekkige opbouw één van de tegentreffers veroorzaakte. In de bovenstaande video is de opbouw van Excelsior in beeld gebracht.