nieuws

Verkoop vakantiehuisjes Zuid-Holland in de lift

Het gaat goed met de verkoop van vakantiehuisjes in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Ook in onze regio gaan de recreatiewoningen als warme broodjes over de toonbank.
In 2014 werden er 143 vakantiewoningen verkocht aan de kust van Zuid-Holland. Het afgelopen jaar waren dat 226 huisjes.

Record

Nooit zijn er in Nederland meer vakantiewoningen verkocht dan in 2015. Dat merken ze ook Ouddorp. De huisjes zijn niet aan te slepen.
"Banken bereiden zich voor op een negatieve spaarrente", vertelt Martijn Bregman. Hij is ontwikkelaar van een project met vakantiewoningen in Ouddorp.
"Dat is niet aantrekkelijk. Dan kan je beter investeren in een vakantiewoningen en deze verhuren. Zeker nu de hypotheekrente zo laag is."

'Puur genieten'

Toch heeft niet iedereen een vakantiehuisje gekocht, omdat de spaarrente momenteel zo laag is. "Wij doen dit puur om te genieten", vertelt een eigenaar op het gloednieuwe park in Ouddorp. "Ik ben dan ook niet van plan om mijn huis te verhuren."
Bijna 40 procent van de kopers zou volgens de Vereniging van Makelaars alleen geïnteresseerd zijn in nieuwbouw. Nieuwe huizen met moderne apparatuur zijn voor eigenaren namelijk makkelijker te verhuren.

Prognose

2015 was dus een topjaar voor de verkoop van vakantiehuisjes. Maar hoe zit het met de prognose voor 2016?
"We hebben nu al vijftien procent meer vakantiewoningen verkocht dan in dezelfde periode in 2015", vertelt Bregman. "Het belooft nog beter te worden."

Hoge commissies

Wie denkt veel geld binnen te halen met de verhuur van zijn of haar vakantiewoning kan bedrogen uitkomen. Parkbeheerders vragen soms commissies tot 40 procent van de huurprijs.
Daarnaast komen er allerlei extra jaarkosten voor de eigenaar bij en het risico op schade bij verhuur.