nieuws

Zaman Vandaag wapent zich tegen cyberaanvallen

Eerst stroomden de bedreigingen binnen en nu gaat ook de website regelmatig op zwart: de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag ligt onder vuur sinds de mislukte staatsgreep in Turkije. Het dagblad zint op maatregelen om cyberaanvallen te kunnen afslaan.
De nieuwswebsite van het in Rotterdamse gevestigde Zaman Vandaag was de afgelopen tijd slecht bereikbaar. De krant was het doelwit van zogeheten DDoS-aanvallen, waarbij servers dusdanig worden bestookt dat ze overbelast raken.
Hoofdredacteur Mehmet Cerit vermoedt dat aanhangers van de Turkse president Erdogan achter de cyberaanvallen zitten. Volgens Cerit proberen zij het kritische media moeilijk te maken. ''De lange arm is gewoon duidelijk zichtbaar.''
Bedreigd
''Mijn Twitter is in Turkije geblokkeerd. Onze site wordt aangevallen en ondernemers worden op een hele subtiele manier bedreigd om niet bij ons te adverteren'', vertelt de hoofdredacteur. Ook aan de bedreigingen aan het adres van Cerit is nog geen einde gekomen.
Of de krant zich kan wapenen tegen de DDoS-aanvallen is nog de vraag. Cerit is daar met ICT-experts over in gesprek. ''Sommige experts zeggen dat het niet is op te lossen en je alert moet zijn'', stelt hij. ''Anderen zeggen dat er bepaalde software is die we moeten installeren.''