nieuws

Burgemeester Zederik weer op zijn post na zwaar ongeval

Coert van Ee is na negen maanden revalideren terug als burgemeester van Zederik. De bestuurder moest zijn taken eind vorig jaar overdragen na een zwaar ongeval. Hij keert terug op een cruciaal moment in de geschiedenis van zijn gemeente.
Van Ee belandde eind vorig jaar in het ziekenhuis
. "Ik kon hem niet meer ontwijken", vertelt Van Ee dinsdag. ''Daarbij ben ik mijn oog verloren en heb ik een hersenbeschadiging opgelopen.''
De burgemeester dacht direct na het ongeluk dat hij snel weer aan de slag zou kunnen. "Maar uiteindelijk ben ik in een zogenoemde delier terechtgeraakt", stelt hij. "Dan ben je ook buiten bewustzijn. Toen bleek het wat ernstiger te zijn dan het zich aanvankelijk liet aanzien."
Bloemen
Van Ee kon maandag het ambtsketen weer omdoen. Zijn medewerkers en collega's onthaalden hem toen met bloemen. Ook ontving hij meer dan honderd steunbetuigingen. "Ik ben wel verwend. Dat voelt erg goed", erkent de burgemeester.
De bestuurder heeft vermoedelijk geen tijd om op zijn lauweren te rusten. Hij moet zich onder meer bezighouden met de gemeentelijke herindeling van Zederik, Leerdam en Vianen. Zij gaan samen de gemeente Vijfheerenlanden vormen.
Provincie
Een twistpunt is de vraag bij welke provincie de nieuwe fusiegemeente gaat horen. Van Ee: "We hebben destijds afgesproken dat de keuze voor elkaar, om één gemeente te worden, het allerbelangrijkst was. Secondair was in welke provincie we zouden landen."
Omdat de provincies er onderling niet uitkomen, buigt minister Ronald Plasterk zich over de kwestie. Van Ee heeft ondertussen zijn handen vol. "Wij gaan als gemeentes wel verder. Er zijn commissies gevormd om te kijken hoe we drie gemeentes ineen kunnen schuiven."