nieuws

Albert Schweitzer slaat alarm over 'zombiedrug'

Drugsgebruikers die voor auto's springen of door ruiten duiken: het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht slaat alarm over de 'zombiedrug' flakka. Gebruikers van het snel werkende middel voelen zich onkwetsbaar en lopen daardoor veel gevaar.
Het ziekenhuis kreeg in een paar weken tijd twee patiënten binnen die vertelden flakka te hebben gebruikt. "Patiënten raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn", vertelt arts Merel Willeboer van het Albert Schweitzer.
De patiënten hadden geluk: Willeboer was al bekend met de drug, die voorheen vooral in de Verenigde Staten werd gebruikt. Veel andere hulpverleners in Nederland zouden daarom nog niet zijn voorbereid op de gevolgen van flakkagebruik.

'Flakka, flakka'

''Het hielp mee dat de eerste patiënt continu 'flakka, flakka!' riep, toen hij razend en tierend door ambulancepersoneel en politie in het ziekenhuis werd binnengebracht'', liet het Albert Schweitzer weten.
De naam 'zombiedrug' komt niet uit de lucht vallen. Flakkagebruikers kunnen volgens het ziekenhuis grommend en brullend achter mensen of auto's aanrennen. In sommige gevallen stormen ze recht op voertuigen af.
Op internet zouden zelfs beelden circuleren van flakkagebruikers die door ruiten duiken en voor rijdende auto's springen. ''Als dit verschijnsel toeneemt, gaan we zware tijden tegemoet'', waarschuwt het ziekenhuis.
Tomeloze agressie
"Naast de tomeloze agressie, is het algemene beeld: extreem zweten en een zeer hoge hartslag en temperatuur'', aldus dokter Willeboer. ''Het hart en de organen kunnen bezwijken onder de extreme spanning waaronder het lichaam staat.''
Het gebruik van flakka zou zelfs een ontwrichtende werking op de samenleving kunnen hebben. Zo moesten voor één van de patiënten de traumahelikopter en de brandweer uitrukken. De andere flakkagebruiker lag meerdere dagen op de intensive care.
Platspuiten
Het middel zou goedkoop zijn, snel werken en bovendien makkelijk verkrijgbaar zijn. Ook het feit dat de drug pas na een dag is uitgewerkt, bezorgt hulpverleners kopzorgen. Patiënten moeten daarom worden 'platgespoten'.
Willeboer: ''Wij hebben de patiënt in een kamertje gezet, hem daar laten razen en alles klaargelegd om vervolgens heel snel te kunnen ingrijpen met het toedienen van benzodiazepine, een kalmerend middel.''

Vechtpartij

Een agressieve man ging vrijdagavond nog door het lint op de Spoedeisende Hulp van het Dordtse ziekenhuis. De vechtersbaas zou geen flakkagebruiker zijn geweest. ''Er was hier sprake van een ander middel'', aldus het ziekenhuis.