nieuws

Veel minder subsidie voor Maas Theater en Dans

Maas Theater en Dans
Maas Theater en Dans
Het Maas Theater en Dans in Rotterdam krijgt komende jaren veel minder subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten. Het theater- en dansgezelschap kreeg de laatste jaren zo'n 400.000 euro per jaar. Daar blijft nu nog anderhalve ton van over.
Volgens het
is Maas niet duidelijk genoeg over de manier waarop het talenten wil ontwikkelen.
'Heel zuur'
Theaterdirecteur Bernadette Stokvis vindt het "heel erg zuur en zwaar" dat de subsidie zo erg is teruggeschroefd. Volgens haar moet er fors minder worden gespeeld als het theater nergens anders ondersteuning kan krijgen.
Toch is Stokvis blij met de subsidie die het theater wel krijgt. "Over de hele linie zijn enorme klappen gevallen. We zijn daarom blij met wat we krijgen. We kunnen daardoor nog wel iets."
Hoe het Maas Theater en Dans de cultuurplannen gaat aanpassen, is nog niet bekend. Daar moet komende tijd goed naar worden gekeken, aldus de directeur.
Overige instellingen
In tegenstelling tot het Maas Theater en Dans krijgt de Rotterdamse Dansgroep Conny Jansen Danst er wel bijna een ton per jaar bij.
Andere instellingen als Rotterdam Unlimited, Motel Mozaïque en het Rotterdam Circusstad hadden een nieuwe subsidie aangevraagd, maar niet gekregen.

Overvraagd

Het Fonds Podiumkunsten keert subsidie uit aan instellingen op het gebied van muziek, theater, dans, muziektheater en festivals. Ook dit keer moesten weer "scherpe en moeilijke" keuzes worden gemaakt.
Het beschikbare budget van bijna 27 miljoen euro werd ruim twee keer overvraagd en voor de festivals zelfs vier keer.

Bezuiniging

Volgens fondsdirecteur Henriëtte Post speelt de bezuiniging van vier jaar geleden, toen het budget met 30 procent werd gekort, nog steeds parten.
"Het gaat ons aan het hart dat we afscheid moeten nemen van groepen en festivals die we heel graag hadden ondersteund als we meer geld hadden gehad."