nieuws

Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen

Het Spijkenisse Medisch Cenrtum (archieffoto)
Het Spijkenisse Medisch Cenrtum (archieffoto)
Patiënten met een hoog eigen risico kunnen er goed aan doen de prijzen van ziekenhuisbehandelingen te vergelijken. Soms wordt voor een specifieke behandeling door een ziekenhuis drie keer zoveel berekend als bij een ander hospitaal.
Dat blijkt uit een
die CZ heeft gepubliceerd. De zorgverzekeraar is de eerste die dat doet.

Dirksland

Een ingreep aan de huid bij blaren kost bijvoorbeeld bij het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland 1641 euro. In het Noord-Brabantse Beugen is dat slechts 414 euro.
Bij andere behandelingen is het Dirkslandse ziekenhuis juist veel goedkoper. Het verschrompelen van spataders kost daar 555 euro, terwijl het Spijkenisse Medisch Centrum maar liefst 1832 euro berekent.

Consumentenbond

Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken.
De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

Kwaliteit

Patiëntenorganisaties vinden het openbaar maken van de tarieven niet ver genoeg gaan. Ze willen dat er ook kwaliteitscijfers aan gekoppeld worden. Anders kan goedkoop duurkoop zijn.