nieuws

'Extreem oude' scholekster opgedoken op Maasvlakte

Een vogelaar heeft op de Maasvlakte de oudste scholekster gezien die ooit in Nederland is waargenomen. De vogel is volgens onderzoeksinstituut Sovon zeker 46 jaar oud.
De leeftijd van de vogel is 'extreem', zegt Albert de Jong van Sovon. ''Dit is nooit eerder voorgekomen. Niet alleen in Nederland is het de oudste, maar van alle scholeksters ooit is het de oudste die we gezien hebben.''
Sovon kon de leeftijd van de vogel achterhalen doordat het dier een aluminium ring droeg met een code. De ring was op 3 maart 1972 aangebracht op Texel. De scholekster was toen zeker twee jaar oud en is nu dus minimaal 46.
Hoogbejaard
De scholekster op de Maasvlakte is hoogbejaard: de dieren worden zelden ouder dan 20 jaar. De vorige recordhouder was 43.
Vogelaar Hans Keijser was volgens Sovon dan ook trots op zijn vondst. ''Veel naar scholeksters kijken, dan vind je een keer zo'n oude'', reageerde hij.
Nesten
Volgens Sovon gaat het overigens slecht met de soortgenoten van de bejaarde scholekster. Sinds 1990 is hun aantal met 65 procent afgenomen.
Dat komt volgens De Jong van Sovon onder meer doordat hun nesten aan de kust wegspoelen. ''Er is steeds vaker heel hoog water'', legt hij uit.
In het binnenland worden nesten op akkers vaak kapotgemaaid. ''Daardoor gaan nesten verloren. Veel jonge scholeksters worden uiteindelijk niet groot.''