nieuws

Winkeliers ruziën met PostNL over afhaalpunten

Winkeliers met postafhaalpunten zijn in opstand gekomen tegen PostNL. De ondernemers stapten woensdag naar de rechter, omdat het postbedrijf de vergoeding voor het afhandelen van pakketten met 25 tot 40 procent wil verlagen.
Ook ondernemers in de regio Rijnmond balen van de tariefverlaging. Martin Roest van Tabak en Gemak in Rockanje hekelt het feit dat PostNL de tarieven eenzijdig naar beneden bijstelt. "Het is niet onderhandelbaar", zucht hij.
Winkeliers kunnen ervoor kiezen de tariefverlaging af te wijzen, maar dan zijn ze ook hun afhaalpunt en bijbehorende inkomsten kwijt. Roest: "PostNL weet waar hun kracht ligt. Precies waar ze ons hebben. En ze gaan er dus vanuit dat er veel gekkie henkies zijn."
De Vereniging van Postwinkeliers (VVP) en het postbedrijf stonden woensdag tegenover elkaar voor de rechter. Die moet beslissen of PostNL inderdaad misbruik maakt van haar machtspositie, zoals de ondernemers beweren.
Uit onderzoek blijkt volgens de VVP dat winkeliers soms geld moeten toeleggen op hun afhaalpunt. ''Directe kosten zijn: loonkosten, ruimtegebruik en pinkosten'', aldus de organisatie. ''Opbrengst is de vergoeding die de pakketdienst aan de winkelier betaalt.''
De rechtbank in Den Haag doet 14 augustus uitspraak.