nieuws

Woonwijk Torensteepolder Numansdorp mag er toch komen

RvS: Woonwijk Torensteepolder mag er komen
RvS: Woonwijk Torensteepolder mag er komen
De omstreden woonwijk Torensteepolder in Numansdorp mag gebouwd worden. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Dat is opmerkelijk omdat diezelfde raad het plan voor de bouw van 176 woningen eerder nog naar de prullenbak verwees.
Al sinds 2009 is er gesteggel over de woonwijk. Omwonenden zien de wijk niet zitten, omdat onder meer de ontsluitingsweg langs hun huizen komt en ze hun weidse uitzicht over de polder kwijt zijn. Volgens de bewoners is er in verstedelijk gebied genoeg ruimte voor de wijk.
Opvallend
De Raad van State oordeelt nu dat de argumenten van de bewoners ongegrond zijn. De gemeente heeft in het bestemmingsplan voor de woonwijk zorgvuldig de belangen van alle partijen afgewogen.

De raad zei in 2014 echter nog dat de bewoners gelijk hadden. De gemeente Cromstrijen, waar Numansdorp ondervalt, wilde de plannen toch doorzetten en stapte opnieuw naar de Raad van State. Dit keer dus met succes.

'Teleurstellend'
Een van de Numansdorpers die het besluit van de gemeente aanvocht voor de hoogste bestuursrechter is de heer Zeilstra. Hij woont straks pal aan de ontsluitingsweg naar de nieuwe woonwijk. Die komt 20 meter van zijn achtertuin te liggen. "Dit is een overwinning voor de gemeente", laat de teleurgestelde bewoner weten.
Hoewel hij niet tegen de uitspraak van de raad in beroep kan, sluit Zeilstra niet uit dat hij nog bezwaar aantekent tegen de omgevingsvergunningen die de projectontwikkelaar zal aanvragen. "Ik ben er nog niet klaar mee."
Verhuizen
Ook de heer Blok noemt de uitspraak een "grote teleurstelling". Zijn achtertuin grenst straks direct aan de nieuwe woonwijk. Hij overweegt zelfs zijn huis te koop te zetten.
"Dit is niet waarvoor ik 25 jaar geleden dit huis heb gekocht. Ik wilde uitzicht op de polder, maar straks kijk in tegen een woonwijk aan. Ik vind het moeilijk te accepteren, maar we hebben sinds 2009 wel alle wegen bewandeld."

'Positieve uitspraak'

Wethouder Bas Boelhouwers van Cromstrijen laat weten 'erg tevreden te zijn met de positieve uitspraak'. "Met dit plan gaan wij een mooie nieuwe woonwijk realiseren met 176 woningen voor jong en oud."