nieuws

Opnieuw zwemverbod in Kralingse Plas door blauwalg

Om moedeloos van te worden. Voor de zoveelste keer is er blauwalg geconstateerd in de Kralingse Plas en moet de gemeente het water opnieuw behandelen met waterstofperoxide. Nog geen maand geleden gebeurde dat voor het laatst.
Er kan daarom volgende week niet gezwommen worden in de Kralingse Plas, juist de week dat de temperatuur stijgt naar zomerse waarden.
Maandag bleek dat er weer blauwalg groeit. Daarom gaat de gemeente het water volgende week opnieuw behandelen met een lage dosering waterstofperoxide. Op die manier moet de bacterie verdwijnen.

Werkzaamheden

Deze week wordt het werk voorbereid. Waterplanten worden weggemaaid, zodat het goedje dieper in het water kan doordringen.
De gemeente plaatst waarschuwingsborden om voorlopig niet te zwemmen. Ook varen wordt ontraden. Wanneer er weer gebruik gemaakt kan worden van de Kralingse Plas is nog niet bekend.

Lapmiddel

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard had in mei bij de gemeente aangedrongen te kiezen voor een structurele oplossing in plaats van het lapmiddel waterstofperoxide.
Het ziet meer iets in het aanbrengen van een laag schoon zand om de fosfaatrijke bodem definitief af te dekken.
Zo'n operatie kost eenmalig 5,5 miljoen euro, tegenover 2 ton voor een behandeling met waterstofperoxide.

Recreatie

Ondernemers op en rond de Kralingse Plas merken dat bezoekers wegblijven door de problemen met de blauwalg. ''Ik draai wat minder omzet omdat er minder mensen komen'', besluit de eigenaar van een koffietent.