ROTTERDAM

Rotterdamse SP-raadsleden kiezen kant geroyeerde leden en starten nieuwe partij

De twee raadsleden Taylan Cicek en Aart van Zevenbergen van de SP-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad stappen uit de SP. Ze starten een nieuwe partij, Socialisten 010, samen met voormalige Rotterdamse bestuursleden van de SP die het landelijke SP-bestuur geroyeerd heeft.
Van Zevenbergen en Cicek willen dat de SP-fractie zo snel mogelijk doorgaat onder de naam van de nieuwe partij, Socialisten 010. "De griffier gaat uitzoeken of dit mogelijk is", zegt Van Zevenbergen tegen Rijnmond. "Uiteraard moet eerst de rechtspositie van de fractiemedewerkers geregeld zijn."
De SP Rotterdam ligt al langer in de clinch met de landelijke afdeling. Nadat tientallen leden van de jongerenafdeling ROOD werden geroyeerd, besloten leden van de lokale SP achter de jongeren te blijven staan. Dit zorgde voor een schorsing van het afdelingsbestuur. Daarnaast mocht de lokale afdeling niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
De partijtop sprak van "geradicaliseerde communisten die de partij willen overnemen". Volgens de landelijke SP is het lidmaatschap van ROOD of het Marxistisch Forum in strijd met de statuten, omdat SP'ers van maar één politieke partij lid mogen zijn.

Conceptprogramma

"Het wordt ons onmogelijk gemaakt om de strijd voor een socialer Rotterdam nog vorm te geven binnenin de SP", zegt oprichter en voorzitter Tijs Hardam, die eerder afdelingsvoorzitter in Rotterdam was. "De landelijke partij heeft besloten de lokale SP-afdeling dusdanig te ontregelen dat wij ons genoodzaakt zien via andere wegen de krachten te bundelen."
Hardam laat weten dat ze niet opnieuw hoeven te beginnen, omdat de plannen die hij al had gemaakt voor de SP-campagne grotendeels gebruikt kunnen worden voor de nieuwe partij. "De komende tijd komen we met een conceptverkiezingsprogramma en eind januari ook met een kandidatenlijst." Hij zegt verder dat het programma inhoudelijk sterk op dat van de SP zal lijken, maar "hier en daar wat scherper" zal zijn.

Nieuwe lijsttrekker

"De lijst is nog niet klaar", zegt Hardam over de kandidatenlijst. Op zijn wensenlijstje staat de geroyeerde Arno van der Veen weer bovenaan. Hij was voor de SP al beoogd lijsttrekkerskandidaat. "Daar hoop ik op. Wij als afdelingsbestuur willen de lijst die we eerder hebben aangenomen, maar er komen nog twee ledenvergaderingen aan. Ik hoop dat de leden erin meegaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl