nieuws

Gespierdste schip ter wereld is bijna klaar

Helemaal zeker is het nog niet. Maar als de laatste tests goed aflopen, vertrekt zaterdagochtend vroeg het grootste schip ter wereld uit de Rotterdamse Alexiahaven: de Pioneering Spirit van het offshorebedrijf Allseas.
Dat zal gebeuren
, maar veel mensen weten nog niet waaróm het schip die enorme afmetingen heeft. Jeroen Hagelstein van Allseas: "Het is het enige vaartuig dat in één keer een compleet offshoreplatform van zijn onderstel kan tillen en vervoeren."
Sneller en veiliger
Tot nu toe moet het afbreken van booreilanden stukje voor stukje gebeuren. "Dat duurt langer, is gevaarlijker en je hebt meer kans op lekken", zegt Hagelstein. "In één keer zo'n platform optillen en terugbrengen is dus sneller, veiliger en milieuvriendelijker."
De Pioneering Spirit is met haar 382 meter misschien niet het langste schip ter wereld. "Er zijn mogelijk een paar tankers die iets langer zijn", zegt de man van Allseas. "Maar het is in elk geval het breedste schip, met 124 meter."
En ook het gespierdste. Met haar zestien hefbalken kan de Pioneering Spirit 48.000 ton in één keer optillen. Dat zijn zes Eiffeltorens. Of, in de praktijk, een heel booreiland dus.
Eerste beproeving
Zaterdagochtend kiest deze krachtpatser zee voor de eerste beproeving: het tillen van een proefplatform op de Noordzee. Maar eerst moeten aan de wal nog wat dingen worden uitgeprobeerd met de hefbalken. "Als er daarbij iets fout gaat, kunnen we wat vertraging oplopen", zegt Hagelstein. "Maar daar gaan we niet vanuit."
Als de Pioneering Spirit alle tests doorstaat, komt meteen de eerste betaalde opdracht: het weghalen van een olieplatform voor de Noorse kust. Daarna komt de geweldenaar terug naar Rotterdam om de laatste vier hefbalken te laten monteren. Dan volgen klussen voor de Engelse kust.
Hagelstein heeft er alle vertrouwen in dat er genoeg werk zal zijn voor de Pioneering Spirit. "We hebben het schip gebouwd omdat er veel offshoreplatforms weg moeten. We hebben nu ook opdrachten om nieuwe neer te zetten. Uiteindelijk zal het toch vooral slopen worden, denk ik."

Kijktips van Jeroen Hagelstein

De Pioneering Spirit vertrekt zaterdagochtend om 05.30 uur en zal er ongeveer drie uur over doen om buitengaats te komen. Behalve op de rondvaartboot van het Havenbedrijf Rotterdam zijn de beste plekken om te kijken:
- Antarcticaweg langs het Yangtzekanaal
- aan de overkant bij de ECT-terminal op de Maasvlakteweg
- landtong Rozenburg
- Hoek van Holland