nieuws

Dikke mensen gaan niet eerder dood

Oudere, blanke mensen die te zwaar zijn, sterven niet eerder dan mensen met een normaal gewicht. Dat is een nieuwe conclusie uit het langlopende bevolkingsonderzoek door het Erasmus MC onder 15.000 bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord.
Uit eerdere studies kwam wél een verband tevoorschijn tussen overgewicht en vroegtijdig overlijden. Er is nu verder onderzoek nodig om te bekijken of er echt geen verband bestaat,
Diabetes
Deze studie keek ook naar suikerziekte (diabetes type 2). Die komt vaak voor bij te zware mensen. Maar ook in dat geval overlijden ze niet eerder dan gezonde dikkerds. Wel brengen ze een langer deel van hun leven door met de ziekte, die de kans vergroot op aandoeningen van bloedvaten, hersenen en zenuwen.
Liever normaal gewicht
Het is dus niet zo dat we nu maar onbezorgd moet doorgaan met te veel eten en te weinig bewegen, zegt promovendus Symen Ligthart. "Als je te zwaar bent, heb je dus kans dat je langer ziek bent. De vraag is: hoe wil je oud worden? Ik zou zelf liever een normaal gewicht hebben."
De onderzoekers benadrukken dat de onderzochte bevolking niet representatief is voor heel Nederland. Blanke en oudere mensen zijn in Ommoord oververtegenwoordigd.