nieuws

Terreurverdachte Anis B. overgedragen aan Frankrijk

De politie op de Burgemeester Meineszlaan
De politie op de Burgemeester Meineszlaan © MediaTV
De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. is donderdag uitgeleverd aan Frankrijk. Hij wordt bij aankomst in Parijs direct voorgeleid aan een onderzoeksrechter.
Antiterreureenheid DSI haalde B.
in Rotterdam-West. De politie ontdekte vervolgens 45 kilo aan munitie in de woning waar de Fransman verbleef. Het ging onder meer om kogels voor kalasjnikovs.
Volgens de Franse autoriteiten heeft B. banden met terreurverdachte Reda Kriket, die in maart werd opgepakt in een voorstad van Parijs. Kriket zou bezig zijn geweest met het voorbereiden van een aanslag.
Simkaart
De autoriteiten konden B. opsporen omdat zijn nummer op de simkaart van Kriket stond. De politie ontdekte in het ouderlijk huis van B. in Frankrijk onder meer een vals identiteitsdocument, jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen.
B. heeft zich fel verzet tegen zijn uitlevering. Hij vreest in Frankrijk levenslang achter de tralies te verdwijnen. Ook zou hem volgens zijn advocaat een onmenselijke behandeling
wachten. De Nederlandse rechter veegde die bezwaren van tafel.
Belazerd
De Nederlandse politie arresteerde in maart ook een aantal mogelijke handlangers van B. Het ging onder meer om de bewoner van het huis waar de terreurverdachte verbleef. De Algerijn verklaarde later 'belazerd' te zijn en niet betrokken te zijn bij terrorisme.
Agenten arresteerden later nog twee mogelijke handlangers van B. De vingerafdrukken van het duo waren aangetroffen op een plastic tas met kogels. De opgepakte mannen uit Rotterdam en Vlaardingen zouden de munitie hebben geleverd.