nieuws

Bank of England zwengelt beurzen aan

aandelenbeurs
aandelenbeurs
Beleggers hebben positief gereageerd op de
stimuleringsmaatregelen van de Bank of England. De koersenborden in Europa kleurden donderdagmiddag in het groen na de aankondiging, al zakten de winsten wel wat in. De centrale bank verlaagde onder meer de rente om de Britse economie na het brexit-besluit een steuntje in de rug te geven.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.50 uur 0,8 procent hoger op 444,05 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 621,25 punten. De FTSE in Londen noteerde 1,6 procent winst. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt klommen tot 0,6 procent.
In Amsterdam was Fugro de negatieve uitschieter met een verlies van 12,6 procent. De bodemonderzoeker zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar fors oplopen. De MidKapper had veel last van problemen in de olie- en
gassector en verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar.
In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 3 procent. KPN was de grootste verliezer met een min van 1,8 procent. Concurrent Ziggo kreeg woensdag toestemming uit Brussel voor zijn fusie met Vodafone Nederland.
AMG noteerde bij de kleinere fondsen een stijging van bijna 6 procent. Het metaalbedrijf wist zijn winst in het tweede kwartaal meer dan te verdrievoudigen, ondanks zwakke metaalprijzen. De onderneming profiteerde
bovendien van kostenbesparingen.
In Frankfurt stond Siemens in de schijnwerpers met een plus van ruim 5 procent. Het Duitse technologiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2016 nadat het de afgelopen maanden een paar grote orders binnenhaalde.
Resultaten van de maker van verzorgingsproducten Beiersdorf en de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas werden minder goed ontvangen. De aandelen daalden tot 4 procent in waarde.
In Londen beloonden beleggers verzekeraar Aviva met een plus van 7,6 procent voor zijn kwartaalcijfers.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 41,06 dollar. Brentolie ging licht omhoog tot 43,16 dollar per vat. De euro werd voor 1,1143 dollar verhandeld, tegen 1,1176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.