nieuws

Een vluchteling als buurman in Rotterdamse studentenhuizen

Jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus kunnen in Rotterdam worden uitgenodigd om hun intrek te nemen in een studentenwoning en een studie op te pakken. Veel studenten reageren enthousiast.
Stadswonen Rotterdam is bezig 65 statushouders tussen de 17 en 27 jaar te plaatsen in haar complexen. Jongeren bij wie een kamer vrijkomt, kunnen de vraag krijgen of ze akkoord gaan met een vluchteling als medebewoner. Als ze daar mee akkoord gaan, zoekt Stadswonen een match.
Sinds mei hebben 20 statushouders op die manier een kamer gekregen. Ze kunnen nog niet aan een opleiding beginnen omdat ze een inburgeringstraject volgen. Begin volgend jaar kunnen ze daar wel mee aan de slag. Vluchtelingenwerk begeleidt ze. De bedoeling is dat de vluchtelingen door hun studerende huisgenoten wegwijs worden gemaakt in de stad.
Goede start
Stadswonen heeft de opdracht gekregen om 65 statushouders onder te brengen. "Wij hebben toen gezegd: dan willen we echt zorgen dat ze een goede start krijgen." Dat zegt Enrica Bruyninkx, Manager Stadswonen Rotterdam.
"We kijken wat voor vooropleiding en ambities iemand heeft en dan proberen we voor hen de juiste plek te vinden", aldus Bruyninkx. "Mensen met echte studiewensen gaan naar een studentenhuis. Anderen komen in een algemeen jongerenhuis, maar het kan zijn dat ze later alsnog een studie gaan volgen."
Enthousiast
Studenten die worden benaderd door Stadswonen kunnen aangeven of ze de komst van een statushouder zien zitten. Kijkavonden zitten er niet in: studenten mogen 'hun' vluchteling niet zelf kiezen.
Veel studenten reageren volgens Enrica Bruyninkx enthousiast. "Maar het is net als in de samenleving. Sommigen willen het niet. Ze moeten wel de keuken en badkamer met elkaar delen, dus als ze het niet willen gebeurt het niet."
Delen
Vooraf krijgen de statushouders ook van Stadswonen te horen wat het betekent om in een jongerenhuis te wonen. Bruyninkx: "Dat ze de faciliteiten delen met anderen, dat er 's morgens iemand in zijn onderbroek in de keuken kan verschijnen, dat er vrouwen in het complex zijn en ook dat er studenten zijn die alcohol drinken."
Andrew Quail is derdejaars student Rechten en woont in een kamer aan de Schiedamse Vest in Rotterdam. Hij zou er geen bezwaar tegen hebben als er een statushouder bij hem in de eenheid bij komt. "Het is toch mooi als ze op die manier in de samenleving worden opgenomen."
Op het balkon staan flink wat kratten bier. " We zitten hier met vijf studenten en het is zomer, dus dat krijg je dan", zegt Quail. Hij zou er geen bezwaar tegen hebben als er een statushouder zou komen wonen die niet drinkt. "Er woont nu ook al iemand die niet drinkt en dat gaat prima."