nieuws

Turkije meets Rotterdam in collectie kunstenares

De Rotterdamse kunstenares Ebru Durmaz (33) droeg vorig jaar een door haarzelf ontworpen jurk op de Fashion Show in Milaan. De lovende reacties die ze daar kreeg, brachten haar op het idee om een eigen kledinglijn te ontwerpen.
De Rotterdamse pakte flink door: over enkele maanden moet haar collectie te koop zijn.

Durmaz liet zich bij het ontwerpen van de kleding beïnvloeden door zowel oosterse als westerse stijlen.
Ze gebruikt in haar kunst al jaren de eeuwenoude Turkse traditie die bij ons bekend staat als marmaren. In het Turks is dat 'Ebru'. Die techniek bestaat uit het spatten van verf in een een bad water. De verf vormt druppels die je met kwastjes kan bewerken. Oorspronkelijk is dat veel gebruikt op papier, maar Ebru gebruikt het om haar stoffen te bewerken.
Wegwijs
De kunstenares leerde de techniek van haar moeder. Zij was er zelfs zo vol van dat ze besloot haar dochter Ebru te noemen. En dan is het natuurlijk heel bijzonder als dochter Ebru de gelijknamige techniek in haar kunst en nu ook in haar kledingcollectie verwerkt.
''Ik ben heel blij dat mijn moeder en een aantal andere kunstenaars deze kunstvorm levend hebben gehouden, je ziet dat het nu ook in Nederland steeds meer opbloeit'', aldus Durmaz.
Haar collectie, die vanaf september te koop, is bestaat uit kleurrijke jurkjes, broekpakken en rokken, allemaal in opvallende prints. Ebru:''Ik houd er van om op te tutten, me vrouwelijk te kleden en dat zie je dus ook terug in mijn eigen collectie.''