nieuws

'Patiënt profiteert nauwelijks van onthulling ziekenhuistarieven'

Patiënten hebben nauwelijks profijt van de gepubliceerde tarievenlijst van ziekenhuizen. De financiering van behandelingen is volgens Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW zo complex dat het moeilijk is vooraf te becijferen wat een ingreep kost.
CZ publiceerde deze week
. De gedachte is dat patiënten dan zelf prijzen kunnen vergelijken. Volgens DSW-directeur Oomen is dat echter minder eenvoudig dan de lijst doet geloven.
''Het heeft natuurlijk geen zin om vierduizend prijzen per ziekenhuis te presenteren'', zegt Oomen. ''Wat het naar voren brengt, is dat het financieringssysteem veel ingewikkelder in elkaar zit dan de politiek u tot nu toe heeft willen doen geloven.''
Codes
Het probleem is volgens de directeur dat verschillende onderdelen van een behandeling allemaal los worden doorgegeven door de arts. Iedere ingreep heeft een code, die afzonderlijk in een systeem wordt gezet.
''CZ heeft vier- tot zesduizend codes naar buiten gebracht. Je weet nooit welke code je krijgt als je een behandeling hebt gehad'', waarschuwt de DSW-baas. ''Dan heb je honderd ziekenhuizen. Er staan vier- tot zeshonderdduizend prijzen, die jaarlijks kunnen wisselen.''
Voorspellen
DSW durft klanten doorgaans niet te voorspellen wat voor prijskaartje aan een behandeling hangt. Omdat soms wel tien codes worden doorgegeven, kan een patiënt zomaar een hogere rekening krijgen dan gedacht.
Oomen: ''Als wij dan zeggen: 'het kost honderd euro', maar het blijkt tweehonderd euro te zijn, dan zijn wij de gebeten hond.'' De directeur spreekt over een 'schimmig spel', omdat de kosten zo moeilijk te voorspellen zijn.
Eigen risico
Toch is de bekendmaking van de tarieven niet helemaal zinloos. ''Het is vooral van belang voor het ziekenhuis zelf. Dat ze zelf goed kijken wat alles kost en alles doet'', zegt Oomen. ''Het heeft alleen zin voor patiënten als ze een verhoogd eigen risico hebben.''
Nederlanders met zo'n hoger eigen risico kunnen fors meer geld kwijt zijn bij een behandeling. ''Dan wil je als patiënt wel weten wat het gaat kosten'', stelt de directeur. Toch geldt ook voor hen: het is moeilijk te voorspellen welk bedrag op de factuur komt te staan.