nieuws

Volkert van der Graaf eist vervolging reclassering

Het uitgelekte dossier van Volkert van der Graaf
Het uitgelekte dossier van Volkert van der Graaf
Volkert van der Graaf wil het Openbaar Ministerie dwingen zijn aangifte tegen Reclassering Nederland te behandelen. De moordenaar van de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn is daarom naar de rechter gestapt.
Van der Graaf deed vorig jaar aangifte tegen de reclassering en een medewerker van de dienst wegens smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht. De ex-gedetineerde is boos omdat informatie is gelekt naar de media.
Justitie maakt volgens de advocaat van Van der Graaf geen aanstalten om tot vervolging over te gaan. Het OM zou zelfs nooit inhoudelijk hebben gereageerd op de aangifte. De ex-gedetineerde probeert vervolging daarom via de rechter af te dwingen.
Voorwaarden
Van der Graaf stapt vaker naar de rechter. Hij deed dat eerder om af te komen van de voorwaarden waaronder hij is vrijgelaten. Zo heeft hij in hoger beroep nog een zaak lopen tegen de reclassering, omdat hij geen informatie aan de dienst wil verstrekken.
In eerdere zaken stelde de rechter Van der Graaf in het gelijk. Zo oordeelde de rechtbank dat de ex-gevangene af mag zien van psychologische behandelingen en begeleiding. Eerder maakte hij al met succes bezwaar tegen het dragen van een enkelband.