ROTTERDAMSE HAVEN

Opnieuw recordvangst cocaïne in 2021 door douane: meeste drugs in Rotterdamse haven

Harddrugs in lading rum
Harddrugs in lading rum © Openbaar Ministerie
Opnieuw heeft de douane dit jaar een recordhoeveelheid cocaïne onderschept. Dat meldt de NOS. Tot en met Kerst is bijna 68.000 kilo in beslag genomen, vergeleken met 49.000 kilo vorig jaar.
Het merendeel van de drugs werd afgelopen jaar gevonden in containers in de Rotterdamse haven. "Wat ons opvalt is een enorme toename in het aantal grote partijen", vertelt Nanette van Schelven, directeur van de douane. Dit jaar zijn verschillende megapartijen van duizenden kilo's aangetroffen, waaronder de grootste cocaïnevangst van de afgelopen jaren.
Volgens de douane hebben criminelen hun smokkelmethode veranderd. Voorheen werd de cocaïne vaak goed verstopt in de lading van containers en er pas op de eindbestemming uit gehaald. Inmiddels worden de pakketten met drugs vrijwel altijd los in containers gezet van bedrijven die van niets weten. De coke wordt er dan in de haven zelf uitgehaald door corrupt personeel of door insluipers.
Tot de Kerst hebben de douane en de zeehavenpolitie meer dan 400 vermoedelijke uithalers aangehouden, tegen 281 vorig jaar.
Tot nu toe moest de politie insluipers wegsturen met een boete van 95 euro, maar per 1 januari verandert de wet en kunnen uithalers strenger worden aangepakt. Mensen die onbevoegd in de haven zijn, kunnen dan maximaal een jaar cel krijgen en via snelrecht worden veroordeeld. Wie een valse toegangspas gebruikt, kan zelfs twee jaar krijgen.

Sneller controleren

Om het uithalen verder tegen te gaan, wil de douane komend jaar de risicocontainers sneller controleren, voordat er iemand bij kan komen. De beambten zullen hun controles bijvoorbeeld vaker aan boord van schepen uitvoeren.
Ook werkt de douane inmiddels nauw samen met landen in Zuid-Amerika, zodat de cocaïne die bestemd is voor Nederland daar al kan worden onderschept. Volgens de douane is dit jaar nog eens 60 ton coke onderschept nog voordat de drugs op de boot naar Rotterdam gingen.
Van de 68.000 kilo die dit jaar tot nu toe in Nederland is aangetroffen, werd maar liefst 65.000 kilo in Rotterdam gevonden. In de haven van Vlissingen vond de douane 250 kilo en in de haven van Amsterdam 100 kilo. Zoals ieder jaar is cocaïne de meest onderschepte drugssoort. Maar dit jaar deed de douane ook een opmerkelijk grote heroïnevangst.
Verder zijn er bij de postbedrijven 13.000 brieven onderschept waarin bijvoorbeeld xtc en ketamine zat. Ook dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen er 4000 brieven met drugs werden gevonden. Volgens de douane is veel extra personeel ingezet om de post te controleren.

Drones en duikteams

Volgens de douane lukt het om steeds meer drugs te onderscheppen doordat de dienst steeds beter kan inschatten welke containers een risico vormen. Ook worden drones en duikteams ingezet om verdachte zaken op te sporen. Maar de douane denkt ook dat er simpelweg meer drugs naar Nederland worden verscheept.
Opvallend is ook dat er meer cocaïne is gevonden tussen cargoladingen op Schiphol. Deze hoeveelheid nam toe van 700 kilo in 2020 naar 1800 kilo in het afgelopen jaar, blijkt uit de cijfers die de NOS bij de douane opvroeg. Daarnaast werd nog eens 500 kilo coke gevonden in de bagage van passagiers.