nieuws

GrandVision uitblinker op Damrak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beurs in Amsterdam stond vrijdag aan het einde van de ochtend op winst. Grote uitblinker was optiekbedrijf GrandVision, dat sterke resultaten boekte in de eerste helft van het jaar. Ook de andere beurzen in Europa stonden in het groen. Beleggers keken verder uit naar het
belangrijke Amerikaanse banenrapport dat halverwege de middag verschijnt.
De AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 0,2 procent hoger op 445,41 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 622,64 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,7 procent.
GrandVision boekte 6,5 procent winst en was daarmee aanvoerder van de MidKap. Het moederbedrijf van onder meer de winkelketens Pearle en EyeWish zag zijn omzet groeien, onder meer door de opening van ruim honderd nieuwe winkels. Ook werd geprofiteerd van extra verkoopdagen in de afgelopen periode.
Grootste stijger in de hoofdindex was Altice, dat 2,3 procent won, gevolgd door ArcelorMittal, dat 1,8 procent steeg. Gemalto stond onderaan met een min van 1,7 procent. Ook ING, dat ex-dividend noteerde, was bij de grootste verliezers met een verlies van 1,3 procent.
Fagron opende ook de boeken. Wisselkoersen zaten de toeleverancier aan apotheken in de eerste zes maanden van het jaar onder meer dwars. Mede daardoor daalde de omzet uit voortgezette activiteiten met 3,1 procent tot iets meer dan 210 miljoen euro. Het aandeel zakte 2,7 procent.
Het Belgische vastgoedbedrijf WDP, dat ook een notering heeft in Nederland, voerde zijn winstverwachting op. Ook de dividendprognose ging omhoog. Maar analisten van KBC verlaagden het beleggingsadvies voor het aandeel na de recente koerswinst. WDP verloor in de MidKap 2,4 procent.
Elders in Europa openden onder meer verzekeraar Allianz (min 4,5 procent) en modebedrijf Hugo Boss (plus 6,3 procent) de boeken. Ook Royal Bank of Scotland presenteerde zijn kwartaalresultaten en zakte daarop 4,5 procent.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent naar 41,74 dollar. Brent ging 0,5 procent omlaag tot 44,05 dollar. De euro noteerde 1,1145 dollar, tegen 1,1131 dollar bij het Europese slot op donderdag.