nieuws

Lage energieprijzen deren winst Eneco niet

Eneco-Hoofdkantoor
Eneco-Hoofdkantoor
Energiebedrijf Eneco heeft zijn winst in de afgelopen zes maanden ondanks de gedaalde energieprijzen nagenoeg op hetzelfde niveau weten te houden. De lagere inkomsten door verkoop van stroom en gas werden grotendeels gecompenseerd doordat de inkoopprijs ook daalde.
De omzet daalde met 12 procent naar 2,1 miljard euro. Onder de streep bleef daarvan 139 miljoen euro over, tegenover 144 miljoen een jaar eerder.
Eneco waagt zich niet aan een concrete vooruitblik op de resultaten voor het hele jaar. Het bedrijf spreekt van ,,uitdagende marktomstandigheden'' en bereidt zich bovendien voor op de splitsing in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf.
Bij de verschillende onderdelen van Eneco verdwenen sinds begin 2015 per saldo tweehonderd banen. Daarbij ging het volgens een woordvoerder voornamelijk om ,,efficiencyverbeteringen'' via natuurlijk verloop en niet om grote reorganisaties.
Het afvloeien van personeel is ook een voorbereiding op de splitsing in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf. Daarvoor is het volgens het bedrijf nodig om efficiënter te gaan werken. Zo zijn er vanwege toenemende automatisering en onlineklantcontact minder mensen nodig op een callcenter of op de administratie. Ook zijn er veel managementfuncties
verdwenen.