nieuws

Banengroei VS sterker dan verwacht

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli aanzienlijk sterker gegroeid dan was verwacht. Dat blijkt na cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag.
De werkgelegenheid, exclusief de landbouwsector, nam met 255.000 banen toe. Economen hadden in doorsnee een banengroei met 180.000 verwacht. Het cijfer over juni werd bijgesteld tot 292.000 nieuwe arbeidsplaatsen, van een eerder gemelde 287.000.
De werkloosheid in de VS bleef vorige maand onveranderd op 4,9 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking in vergelijking met een maand eerder.
Volgens het ministerie ging de arbeidsmarkt over een breed front vooruit. In de industrie en bouw kwamen er nieuwe arbeidsplaatsen bij. Ook in de dienstensector, detailhandel, zorg en bij de overheid ging de werkgelegenheid omhoog. Verder was sprake van een stijging van het
gemiddelde uurloon en duur van de werkweek.
Het banencijfer is van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank kijkt naar de kracht van de arbeidsmarkt bij het bepalen van een nieuwe renteverhoging. In september vindt de volgende beleidsvergadering van de Fed plaats. Met dit sterke banenrapport behoort een renteverhoging dit jaar nog altijd tot de mogelijkheden.
ING-econoom James Knightley sprak in een reactie van opnieuw een positieve verrassing. Daardoor zou de Fed kunnen besluiten de rente dit jaar nog te gaan verhogen. De econoom denkt echter nog steeds dat de politieke onzekerheid vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de wisselende cijfers over de economie en de geopolitieke onrust de Fed ertoe zullen bewegen te wachten met een rentestap tot het eerste kwartaal van 2017.