nieuws

Flakkeeënaren gaan echt eilandbier brouwen

Goeree-Overflakkee krijgt eigen bier. In Sommelsdijk werken de initiatiefnemers achter Solaes -zo heet dat Flakkeese biertje- druk aan het inrichten van een brouwerij en proeflokaal. Na de zomer moeten de eerste eilandpilsjes in de verkoop gaan.
Het idee ontstond bij brouwer Jan-Willem Kramer ook echt onder het genot van zo’n goudgele rakker. “In de kroeg maakten we altijd de grap dat Flakkee onafhankelijk zou moeten worden. En het enige dat we daarvoor nog misten was bier”, vertelt Kramer lachend.
Kramer begon met brouwen in zijn eigen schuur, maar vindt het tijd om het groter aan te pakken. “Ik ben zelf groot liefhebber van speciaalbieren. En na veel proeven dacht ik er verstand van te hebben. Ja, en dan vind ik ook dat je het zelf moeten kunnen maken.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Hij krijgt daarbij hulp van mede-Flakkeeënaren Cees de Knegt en Joost van Welsenis. Beide werken in het dagelijks leven met mensen met een beperking, of zoals ze dat zelf liever noemen “met een afstand tot de arbeidsmarkt”.
De Knegt denkt hier ook bij de brouwerij iets mee te kunnen doen: “Het kan heel goed een mooie, zinvolle dagbesteding voor deze mensen zijn”, vertelt De Knegt. “Deze mensen kunnen namelijk echt wel wat.”

Middeleeuwen

De naam, Solaes, komt uit de middeleeuwen en staat voor ‘troost’, ‘genot’ of ‘plezier’. Rond die tijd werd er volgens de ondernemers ook voor het laatst op grote schaal bier gebrouwen.
De biertjes worden na de zomer verkocht in het proeflokaal en in verschillende horecagelegenheden op Goeree-Overflakkee.