nieuws

Beurzen hoger na banenrapport VS

stijgende-lijn
stijgende-lijn
De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag verder omhoog, geholpen door een sterk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld nam in juli aanzienlijk sterker toe dan verwacht. In Amsterdam was optiekbedrijf
GrandVision de grote uitblinker dankzij goede halfjaarcijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 stond rond 15.50 uur 1 procent hoger op 448,73 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 625,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tussen 0,8 en 1,4 procent.
GrandVision boekte ruim 6 procent koerswinst en was daarmee aanvoerder van de MidKap. Het moederbedrijf van onder meer de winkelketens Pearle en EyeWish zag zijn omzet groeien, onder meer door de opening van ruim honderd nieuwe winkels. Ook werd geprofiteerd van extra verkoopdagen in de afgelopen periode.
Grootste stijgers in de hoofdindex waren Aegon en Altice, die 3 procent wonnen. Gemalto stond onderaan met een min van ruim 2 procent. ING, dat ex-dividend noteerde, was de enige andere verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 0,6 procent.
Fagron opende ook de boeken. Wisselkoersen zaten de toeleverancier aan apotheken in de eerste zes maanden van het jaar onder meer dwars. Het aandeel zakte 1,6 procent.
Het Belgische vastgoedbedrijf WDP, dat ook een notering heeft in Nederland, voerde zijn winstverwachting op. Ook de dividendprognose ging omhoog. Maar analisten van KBC verlaagden het beleggingsadvies voor het aandeel na de recente koerswinst. WDP verloor in de MidKap 1,7 procent.
In Frankfurt openden verzekeraar Allianz (min 2,7 procent) en modebedrijf Hugo Boss (plus 7,6 procent) de boeken. Ook Royal Bank of Scotland presenteerde zijn kwartaalresultaten en zakte daarop 7,5 procent in Londen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent naar 41,50 dollar. Brent ging 0,8 procent omlaag tot 43,95 dollar. De euro noteerde 1,1051 dollar, tegen 1,1131 dollar bij het Europese slot op donderdag.