nieuws

Megaschip Pioneering Spirit vertrokken uit Rotterdam

Een van de grootste schepen ter wereld is zaterdagochtend onder grote belangstelling vertrokken uit de Rotterdamse Prinses Alexiahaven. Een boot met honderden toeschouwers vergezelde de bijna 400 meter lange Pioneering Spirit.
Het enorme vaartuig van Allseas is bedoeld om boorplatformen te ontmantelen, maar deed ook dienst als trekpleister voor toeristen en dagjesmensen. Ruim 70.000 mensen maakten de afgelopen anderhalf jaar een rondvaart langs het schip.
Uitverkocht
De belangstelling voor het vertrek van de Pioneering Spirit overviel zelfs FutureLand, het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte. Dat had een boot geregeld om tweehonderd toeschouwers te vervoeren, maar al na een etmaal waren alle kaartjes uitverkocht.
Om niemand teleur te hoeven stellen, regelde het Havenbedrijf een grotere boot. Daardoor konden nog eens driehonderd mensen extra de Pioneering Spirit zaterdag rond 5.30 uur uitzwaaien. De eerste klus van het megaschip is op de Noordzee.
De Pioneering Spirit is volgens Allseas het enige vaartuig dat in één keer een compleet offshoreplatform van zijn onderstel kan tillen en vervoeren. Tot dusver moesten boorplatformen steeds stukje voor stukje worden afgebroken.