nieuws

Rijnmonders ontdekken de vlindertelling: 'alles wat fladdert is interessant'

Binnen een kwartier alle vlinders in de tuin tellen. Dat doen de deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling. Zij kunnen daarbij gebruikmaken van klassieke plaatjesboeken en vlinderkaarten, maar er zijn ook modernere hulpmiddelen.
''Een tijgerblauwtje'', wijst Christine van Paassen enthousiast in haar Vlaardingse volkstuin. Samen met haar man Paul doet ze mee aan de jaarlijkse telling van de Vlinderstichting. ''We vinden alles wat leeft en fladdert altijd erg interessant'', vertelt ze.
''We wisten eigenlijk helemaal niet dat er een tuinvlindertelling was'', vervolgt Christine. Het echtpaar deed al langer mee aan de jaarlijkse vogeltelling en ontdekte vorig jaar dat er ook vraag is naar particulieren die vlinders willen turven.
Vlinderapp
Het echtpaar gebruikt een boek en vlinderkaart om soorten te identificeren, maar tegenwoordig kunnen vlinderspotters ook naar hun smartphone grijpen. Zo verklapt Paul dat hij ook wel eens zijn toevlucht tot een speciale vlinderapp neemt.
De vlinders lijken zich welkom te voelen in de volkstuin van het echtpaar. De gevleugelde insecten fladderden er eerder massaal rond. ''Het waren er vorig jaar enorm veel'', glundert Christine. ''Ik hoop dat het dit jaar ook zo'n succes zal worden.''
Bankje zitten
Voor het echtpaar is het tellen van vlinders een ontspannende bezigheid. ''We gaan lekker op een bankje zitten en naar de vlinders kijken'', klinkt het. Ze telden vorig jaar vooral veel atalanta's in hun tuin.
Tot dusver is 2016 volgens de Vlinderstichting een 'normaal' vlinderjaar, al lieten de insecten zich in regenachtige maanden iets minder zien. Daardoor was het warme 2013 een absoluut topjaar. Dit jaar laat zich tot dusver beter vergelijken met 2012, 2014 en 2015.
Voor het echtpaar Van Paassen lijkt 2016 sowieso een goed vlinderjaar te worden, ook als ze geen recordaantal vlinders spotten in hun tuin. Christine: ''Ik kan er zo van genieten, als al die vlinders op de struiken zitten. Ik vind het zo'n leuk gezicht.''