nieuws

100-jarige Arie at ijsbeer en sliep bij kamelen in Blijdorp

Rotterdammer Arie Rietveld (100) zat de Tweede Wereldoorlog uit in Diergaarde Blijdorp. Het leverde onuitwisbare herinneringen op: van ijsbeer eten tot slapen tussen de kamelen. "Blijdorp blijft in je hart zitten", zei hij maandag.
Voor het eerst in lange tijd was Rietveld weer eens in de dierentuin. Omdat hij vorige week honderd kaarsjes mocht uitblazen, wilde Blijdorp hem in het zonnetje zetten. In de directiekamer werd hij verwelkomd en vertelde hij honderduit over zijn tijd in de diergaarde.
Van soldaat naar dierentuinmedewerker
De senior uit Schelluinen kwam in 1942 na een carrière als soldaat in Zeeland werken bij de dierentuin. Blijdorp was twee jaar daarvoor zwaar getroffen door een bombardement en nog volop in opbouw. Rietveld had als manusje-van-alles "allerlei jobbies" en werkte onder meer aan het nieuwe olifantenterras.
"In '42 dachten we nog dat de oorlog wel snel voorbij zou zijn, maar dat liep anders", vertelt Rietveld. "We hadden net het olifantenterras afgemaakt toen er geen werk meer was en mij werd gevraagd of ik wilde leren stoken. Graag, zei ik. Want dan hoef ik niet naar Duitsland om te werken."
IJsbeer eten
Rietveld ging werken in de stookkamer, waar bijvoorbeeld de warmte van de verblijven en bassins werd geregeld.
In de tien jaar die volgde bleef Rietveld bij Blijdorp. Hij sliep er tussen de kamelen, zocht naar nageboorten van nijlpaarden in het waterbassin en viste op rivieren toen de visaanvoer voor de zeeleeuw stopte. "We probeerden hem zo in leven te houden, maar hij is toch gestorven."
Ook at hij ijsberenvlees. "De bruine beren liepen destijds bij de ijsberen. Die bruine beertjes zijn kleiner, maar gemener. Een van die beren beet een ijsbeer in zijn rug en trok er 10 meter darm uit. Toen ging de ijsbeer dood", vertelt Rietveld.
Omdat het oorlogstijd was, was voedsel schaars en moest gegeten worden wat voor handen was. "De ijsbeer was wel lekker."
Oud worden
Of werken bij Blijdorp de sleutel is om 100 te worden, gelooft Rietveld niet. Wat volgens hem dan wel het geheim is?
"Gewoon je uitkleden, naar bed gaan, je weer aankleden en wachten tot het weer avond is."