nieuws

Graanboeren Hoeksche Waard vrezen slechtste oogst in 30 jaar

De graanoogst in de Hoeksche Waard laat flink te wensen over dit jaar. Boeren houden rekening met de slechtste oogst in dertig jaar tijd. Naar verwachting loopt de schade in de tonnen.
In de Hoeksche Waard wordt op dit moment hard gewerkt. "Het graan moet droog zijn om te oogsten", zegt graanboer Dik Kruithof. "Vandaag is een van de weinige dagen waarop we kunnen."
De regio Rijnmond werd in de maand juni geteisterd door donkere luchten en wolkbreuken. En dat precies in de periode waarin graan moet bloeien en elke zonnestraal telt. De kwaliteit van de graankorrel is dan ook niet best. "Kippenvoer", noemt de boer het.

Slechtste oogst

Kruithof houdt rekening met 20 procent minder graan. "Dat gaan we voelen in de portemonnee. Ik voorzie ongeveer 150.000 euro aan schade. Sinds 1987 is de oogst niet zo slecht geweest."
Toch gaat de consument er niets van merken, want alleen in ons deel van de wereld valt de oogst tegen. Die boterham met hagelslag wordt niet duurder en zal nog net zo lekker smaken.

Andere gewassen

Voor de boeren in de Hoeksche Waard kan de schade aan het einde van het jaar nog meevallen als andere gewassen het wel goed doen.