NIEUWS

'Slechts' twee patiënten in Oogziekenhuis Rotterdam: 'Teken dat het vuurwerkverbod gewerkt heeft'

| Foto:
| Foto:
In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tijdens de Nieuwjaarsnacht twee patiënten binnengekomen. Een derde meldde zich later op de dag vanuit een ander ziekenhuis. Dat zijn er heel wat minder dan tijdens een reguliere jaarwisseling, zo zegt oogarts Tjeerd de Faber. "Niemand hoefde geopereerd te worden en er waren geen blinde ogen".
Volgens De Faber komt dat voornamelijk door het vuurwerkverbod van dit jaar. "We hebben slechts twee patiënten gezien en dat is voor een jaarwisseling eigenlijk heel weinig. Normaal gesproken zouden we tien tot vijftien patiënten zien met oogletsel door voornamelijk consumentenvuurwerk. Maar dit jaar was het gelukkig weinig en het letsel was ook niet heel ernstig", aldus De Faber.
Beide patiënten waren omstanders. Het ene slachtoffer raakte gewond door illegaal vuurwerk, de andere persoon die zich meldde in het Oogziekenhuis kreeg per ongeluk F1-vuurwerk in zijn oog. Dat zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en fonteinen die gewoon verkocht en gebruikt mogen worden,
"Zelfs heel onschuldig vuurwerk kan oogletsel geven", aldus De Faber. Beide patiënten houden er waarschijnlijk geen blijvende schade aan over.

Verbod consumentenvuurwerk

Ook in andere ziekenhuizen zou het rustig zijn geweest met meldingen over oogletsel. De exacte cijfers komen later. De Rotterdamse oogarts vindt het vreselijk dat er opnieuw hulpverleners van de brandweer en politie zijn bekogeld met vuurwerk. Er zijn geen hulpverleners in het Oogziekenhuis behandeld.
Ondanks dat er tot nu toe weinig oogletsel door vuurwerk lijkt te zijn dit jaar, pleit oogarts De Faber toch voor een totaal verbod. "Wat ogen betreft kan je maar beter geen vuurwerk gebruiken. Veilig vuurwerk bestaat niet. Ga vooral door met een verbod op consumentenvuurwerk."
Voor oogarts De Faber was het een bijzondere nieuwjaarsnacht. Na 23 jaar stopt hij met het werken tijdens oud- en nieuw. "Volgend jaar krijg ik mijn AOW. Dan stop ik met deze nachten." De Faber blijft voorlopig nog wel zijn andere werk doen.