nieuws

Stamceldonatie is 'enige optie' voor Gerard Bakx

Autorijden, aankleden, zelf een sinaasappel schillen en natuurlijk lopen. MS-patiënt Gerard Bakx hoopt het allemaal weer te kunnen na een stamceloperatie in Mexico. Zijn zoon is een crowdfundingactie begonnen om het benodigde bedrag, 70.000 euro, in te zamelen.
was in zijn jongere jaren professioneel skateboarder. "Ik sprong over auto's heen", vertelt hij. Nu heeft hij iedere ochtend en avond de grootste moeite om zijn broek aan- en uit te trekken. "Dat is toch wel een behoorlijk contrast."

Niet meer lopen en autorijden

Hij lijdt al dertien jaar aan multiple sclerose (MS), maar de gevolgen van de aandoening zijn de laatste jaren steeds ernstiger geworden. "Vorig jaar kon ik nog enigszins lopen. In februari van dit jaar reed ik nog auto en nu kan ik dat ook niet meer. De enige optie is naar Mexico gaan."
De stamceltherapie de Rotterdammer wil ondergaan, is in Nederland niet voor hem beschikbaar. Raar, vindt Bakx. "Ik denk: doe niet zo moeilijk. Ik betaal mijzelf blauw aan zorgkosten en dan moet ik 70.000 euro gaan crowdfunden om naar Mexico te gaan."
'Meer onderzoek nodig'
Stamceltherapie bij MS is nog relatief nieuw en er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de werkzaamheid. Stichting MS Research vat samen dat de behandeling ''effectief kan zijn bij een deel van de mensen met MS'', maar waarschuwt voor te hoge verwachtngen. op basis van de huidige stand van de wetenschap noemt de stichting de zware behandeling voor mensen met een progressieve vorm van MS of mensen die de ziekte al langer dan tien jaar hebben "niet effectief".
"Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om aan te tonen bij welke groep mensen met MS de stamceltherapie beter geschikt is dan de bestaande medicijnen."

Hoopvol

Echtgenote Francisca Bakx kent de waarschuwingen van de de Stichting MS Reseach, maar is daar niet van onder de indruk. "Bij de een geeft het meer resultaat dan bij de ander. Wij zien ook de andere verhalen van mensen die - ook jaren geleden - deze behandeling met succes hebben doorstaan. Ook patiënten in verschillende stadia van MS hebben baat gehad bij deze stamceltherapie. Daarom blijven wij hoopvol dat dit gaat werken", zegt ze.