nieuws

'Alsof ze bij je op tafel zitten te kakken'

De 77-jarige Annie Wichman uit Rotterdam-Zuid geeft niet op. Sinds 2002 klaagt ze over stank in haar woning in de Harmonieflat. Annie is niet de enige in de flat die iets ruikt. In haar opschrijfboekje noteert ze nauwgezet welke bewoners ook de poeplucht ruiken.
"Het is net alsof ze bij je op tafel zitten te kakken. Dat is toch niet normaal. Midden in de nacht zit ik buiten op mijn balkon vanwege de lucht. Want om half twee gaan ze boven nog zitten te kakken. Ik kan niet tegen de mensen zeggen: je mag niet. Maar het is verschrikkelijk."

'Ik heb niks aan dat gelul'

Als 14 jaar klaagt Annie Wichman over de stank, maar woningcorporatie Woonstad heeft de klachten nooit verholpen, zegt ze. "Ze kijken er wel naar, maar ze zeggen niet dat ze iets komen doen. Ze zeggen dan: er komen drie opzichters met u praten. Maar ik heb niks aan dat gelul, nee, ze moeten wat doen!"
Inmiddels denkt Annie de oorzaak van het probleem te hebben gevonden. De ventilatiepijpen en de rioolpijpen zitten te dicht bij elkaar. "Die liggen 25 centimeter van elkaar. Een kennis van mij die bij Ballast werkt, zegt tegen mij: dat moet minimaal 6 meter zijn. Maar de heren bij Woonstad zeggen gewoon: we kunnen niks vinden. Ik vind echt dat Woonstad nu maar eens met de billen bloot moet."

'Al veel gedaan'

Woonstad Rotterdam laat desgevraagd weten dat de klachten bekend zijn. Verder wil de corporatie niet reageren. Er zou al veel gedaan zijn om te achterhalen waar de stank vandaan komt. Woonstad zegt er ''geen welles-nietesverhaal'' van te willen maken.