nieuws

Randstad koopt eigenaar Monsterboard

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
Uitzendorganisatie Randstad neemt haar Amerikaanse branchegenoot Monster Worldwide over. Dat bedrijf is in Nederland vooral bekend van Monsterboard, een van de grootste vacaturesites van het land. Met de overname is ongeveer 429 miljoen dollar gemoeid,
omgerekend zo'n 387 miljoen euro.
Randstad telt 3,40 dollar per aandeel in contanten neer voor het in meer dan veertig landen actieve Monster. De Nederlandse uitzendreus ziet vooral Monsters technologische oplossingen voor het koppelen van werkzoekenden en werkgevers als welkome aanvulling voor de eigen organisatie.
Met Monster krijgt Randstad tevens een sterkere positie in de Verenigde Staten, iets waar het concern al jaren naar streeft. De overgenomen partij zal zelfstandig, onder de eigen naam blijven opereren.
Het is al de zoveelste deal van Randstad in korte tijd. Zo nam het concern in juni de freelance marktplaats Twago en zijn Japanse branchegenoot Careo Group over. Eind mei werd de aankoop van het Italiaanse uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro gemeld. Bij elkaar leveren de deals van de laatste negen maanden Randstad naar schatting zo'n 2 miljard dollar aan extra jaaromzet op.
Voorlopig is het even gedaan met dat hoge tempo van opeenvolgende overnames en fusies, zo kondigt de uitzender aan. Komende tijd ligt de focus bij Randstad vooral op het inpassen van alle recent aangekochte bedrijven. De inlijving van Monster moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Randstad denkt de deal in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. De overname wordt gefinancierd met bestaande kredietfaciliteiten.
Monster werd door kenners al langer als overnameprooi gezien. De in de jaren negentig opgerichte internetpionier begon al in 2012 met een verkenning om zichzelf in de etalage te zetten. Monster was afgelopen kwartaal goed voor een omzet uit voortgezette activiteiten van bijna 151 miljoen dollar, werd dinsdag tevens bekendgemaakt. Daarbij werd mede als gevolg van een grote voorziening die het bedrijf moest treffen, ruim 124 miljoen dollar nettoverlies geleden.