nieuws

Nulboete Spanje en Portugal definitief

Spanje
Spanje
Spanje en Portugal worden definitief niet beboet voor het overtreden van de Europese begrotingsregels. De EU-lidstaten hebben ingestemd met de aanbeveling die de Europese Commissie eind vorige maand deed om de boetes te schrappen vanwege de ,,economische realiteit'' en ,,substantiële inspanningen'' van beide landen.
Brussel had boetes van maximaal 346 miljoen euro aan Portugal en 2 miljard aan Spanje kunnen opleggen. Het zou voor het eerst zijn dat Brussel dergelijke sancties had uitgedeeld, maar er is voor de gekozen de scepsis tegen Europa niet verder aan te wakkeren.
De Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimir had eerder al aangegeven dat de EU-landen er ,,geen trek'' in hadden de aanbevelingen terug te draaien. Toch waren zij het die medio juli vonden dat de twee landen te weinig effectieve actie hadden ondernomen om hun begrotingstekorten onder de vereiste 3 procent van het bruto binnenlandse product te brengen.
De deadline voor nieuwe begrotingsvoorstellen om het tekort ,,effectief'' terug te dringen is 15 oktober. Spanje moet dat volgend jaar terugbrengen naar 3,1 procent en in 2018 naar 2,2 procent. Portugal moet nog dit jaar op 2,5 procent uitkomen.
EU-commissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) stelt in een reactie dat deze ,,begrotingspaden'' en de toegekende extra tijd zullen bijdragen aan versterking van de economie van beide landen en van de eurozone.
Opschorting van subsidies uit de Europese structuurfondsen voor 2017 is nog mogelijk. Daarover volgt overleg met het Europees Parlement.