nieuws

Werkstraf voor mishandeling Feyenoord-supporter

Rechter (archieffoto)
Rechter (archieffoto)
Twee supporters van Ajax hebben een werkstraf gekregen van 160 uur, voor het in elkaar slaan van een Feyenoord-supporter in Breukelen. Het slachtoffer werd eerder dit jaar geschopt en geslagen. Ook werd het Feyenoord-shirt van zijn lijf getrokken.
Het voorval gebeurde op 8 mei dit jaar, op de dag dat Ajax het landskampioen verspeelde tegen De Graafschap. De twee veroordeelden stonden op het station van Breukelen te wachten op een vriend, toen een trein arriveerde uit Rotterdam. Het slachtoffer, dat even daarvoor Feyenoord - NEC had bezocht, stapte uit.
De twee Amsterdammers zagen de 20-jarige man lopen in een shirt van Feyenoord en scholden hem uit. Het slachtoffer werd geschopt en geslagen. Volgens justitie hebben getuigen het omschreven als 'extreem geweld'. Toen de man bij zijn auto kwam, werd er ook tegen zijn auto getrapt.
Gezin
Daarna belaagden de mannen ook een gezin, met twee kinderen die Feyenoord-shirts droegen en uit Rotterdam kwamen. De moeder werd uitgescholden. NS-personeel kon voorkomen dat hen iets werd aangedaan. Een van de kinderen, die verstandelijk beperkt is, raakte in paniek. Sindsdien heeft hij zijn Feyenoord-kleren niet meer durven dragen.
Een van de twee mannen zei tijdens de zitting dat hij niets meer weet van het voorval. Hij had teveel gedronken. De ander ontkende dat hij had geschopt en geslagen. De rechter achtte de mishandeling bewezen, op basis van getuigenverklaringen.
Tegen de mannen was een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke straf van 3 maanden geëist. Daarbij hield de officier van justitie rekening met het feit dat de twee een blanco strafblad hebben en inmiddels hun baan zijn kwijtgeraakt. De rechter vond de voorwaardelijke straf iets te ver gaan. Ze kwam daarop tot een straf van 160 uur.