ROTTERDAM

Ernst Kuipers definitief minister van VWS, Erasmus MC moet op zoek naar nieuwe bestuursvoorzitter

Ernst Kuipers
Ernst Kuipers © Rijnmond
Ernst Kuipers is definitief de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in kabinet Rutte IV. De nu nog bestuursvoorzitter van het Erasmus MC volgt Rotterdammer Hugo de Jonge op, die verhuist naar Volkshuisvesting.
De laatste dagen waren de geruchten al dat Ernst Kuipers (62) de portefeuille van VWS op zich zou nemen. Zijn partij D66 bevestigde dat zondagmiddag. Door zijn nieuwe functie in het kabinet moet het Erasmus MC op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. De Raad van Toezicht zal de komende tijd met de Raad van Bestuur afspraken maken over tijdelijke en permanente opvolging.

Zeven regiogenoten

De nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt ook van D66 en heet Robbert Dijkgraaf. De geboren Ridderkerker werkt nu bij de Amerikaanse universiteit Princeton. Bij het grote publiek is Dijkgraaf vooral bekend door zijn optredens in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.
Namens de VVD treden de Rotterdamse oud-wethouder Mark Harbers (minister Infrastructuur en Waterstaat), de Schiedamse senator Micky Adriaanse (minister van Economische Zaken) en de Rotterdamse Europarlementariër Liesje Schreinemachter (minister van Buitenlandse handel) toe tot Rutte IV.
Carola Schouten wordt opnieuw minister. Namens de ChristenUnie verruilt ze het Ministerie van Landbouw voor de portefeuille Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.