nieuws

Bankjes, wifi en toiletten moeten Rotterdammers naar buiten lokken

Ook gezond: je hond uitlaten in het park
Ook gezond: je hond uitlaten in het park
De gemeente Rotterdam wil de buitenruimte in de stad een oppepper geven. Met voorzieningen als wifi, watertappunten, meer bankjes en ook meer openbare toiletten hoopt de gemeente Rotterdammers vaker naar buiten te lokken.
Buiten zijn is gezond en het leidt tot allerlei ontmoetingen, waardoor mensen zich minder eenzaam en veiliger voelen, zo somt de gemeente de heilzame effecten op.

Beste jongetje van de klas

Volgens het stadsbestuur doet Rotterdam het op dit punt al heel goed: er zijn talloze pleinen en parken, 270 sportvelden en alles bij elkaar zo'n 6.300 speeltoestellen.
Wat de inrchting van de openbare ruimte betreft staat de stad zelfs op de eerste plaats in een onderzoek naar Europese steden van de Europese Commissie.
Maar het kan en moet beter, vindt de gemeente. En dat is niet alleen een kwestie van meer speeltoestellen of zitplaatsen. Sterker nog: er is ook behoefte aan vrije ruimte, dus zonder allerlei toestellen.
Een van de punten die beter moeten, is de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Flexibele speelplaats

In Overschie, IJsselmonde en Rozenburg komt de gemeente met een nieuw soort flexibele speelplaatsen.
Het idee daarachter is dat toestellen of bankjes makkelijk voor iets anders kunnen worden ingewisseld. Zo blijft een speeltuintje "meegroeien met de behoefte van bewoners van de wijk'', stelt de gemeente.
Het plan is in lijn met het doel van het stadsbestuur om meer jonge gezinnen en hoogopgeleide mensen naar de stad te trekken. Ook hoopt de gemeente dat een betere buitenruimte kan helpen bij het tegengaan van overgewicht.
Op dat punt valt nog veel winst te behalen: een op de vier Rotterdamse kinderen is te zwaar, terwijl dat landelijk gemiddeld een op de zeven is.
De plannen worden betaald uit de bestaande onderhoudspot voor de buitenruimte.