nieuws

Rob Stout: 'Comeback wordt lastig verhaal voor Yuri'

Rob Stout is dinsdagochtend geschrokken van het nieuws over Yuri van Gelder. Bij de Sliedrechter, die de 33-jarige Van Gelder vroeger trainde, kwam de uitsluiting van de turner binnen als een bom. NOC*NSF stuurde Van Gelder maandag naar huis nadat hij alcohol had gedronken en te laat was teruggekeerd in het Olympisch dorp.
"Mijn vrouw werd wakker, deed de iPad open en zei toen dat Yuri naar huis was gestuurd. Ik zei: "Nee dat kan niet." Als je dan gaat lezen dan zie je dat hij afspraken heeft geschonden. Hij heeft alcohol gedronken en hij is uit het dorp geweest en te laat terug gekomen. Dat is wat ik officieel weet", aldus Stout, die nu als turncoach verbonden is aan O&O in Zwijndrecht.

Eigen schuld

"Ik ben een emotioneel mens en dit doet me heel veel. Je hebt een heel goede band met die jongen, met zijn ouders en iedereen om hem heen. Als dit dan toch gebeurt dan is het gewoon een persoonlijk drama. Dan kun je nog zeggen dat het zijn eigen schuld is en dat hij oud en wijs genoeg is. Maar het zit blijkbaar in hem en dat is super moeilijk", aldus Stout.

Contact

Wat er precies is gebeurd, weet ook Stout niet. "Ik heb contact gezocht met Yuri, maar zijn mobiel staat uit. Het schijnt dat hij zijn finaleplaats wilde vieren met zijn vriendin en dat moet ook kunnen. Maar ik weet niet of je dan het Olympisch dorp moet verlaten. Maar ik weet ook niet wat de afspraken zijn geweest. Het blijft een moeilijk verhaal. Maar het is super jammer voor hem."
Volgens een persverklaring van NOC*NSF zijn alcoholgebruik en het feit dat Van Gelder pas in de ochtend terugkeerde in het Olympisch dorp de redenen om de turner op het vliegtuig terug naar Nederland te zetten. Stout: "Dat is de vraag. Heeft-ie een biertje, twee biertjes gedronken? Is het alleen maar puur het schenden van de afspraak? Is het de afspraak dat je te laat terugkomt? Je weet niet welke afspraken er zijn gemaakt."
Volgens Stout is het een persoonlijk drama voor Yuri. "Als je zo lang naar deze droom toegewerkt hebt en eigenlijk al drie Olympische Spelen hebt gemist. En je bent er nu eigenlijk en je hebt die finale ook nog gehaald, dan moet je helemaal focussen op die finale. Nogmaals, ik weet niet wat er gebeurd is."

Comeback

Een comeback van Van Gelder ziet Stout niet zomaar gebeuren. "Het wordt een lastig verhaal voor Yuri op deze leeftijd. Hij wordt betaald vanuit het NOC*NSF. Dat is toch wel zijn levenslijn." Het feit dat Van Gelder nu waarschijnlijk een punt achter zijn topsportcarrière moet zetten gaat bij Stout niet in de koude kleren zitten.