nieuws

Franciscus haalt medicijnresten uit afvalwater

Een primeur voor het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het ziekenhuis heeft een systeem in gebruik genomen dat onder meer medicijnresten en bacteriën uit het afvalwater haalt. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis in onze regio overstapt op zo'n milieuvriendelijk systeem.
Het riool van het ziekenhuis is gekoppeld aan het Pharmafilter-systeem in de fabriek. Daar wordt het water onder meer gezuiverd van ontlasting en medicijnresten.

Drinkwater

"Dit water is schoner dan drinkwater", vertelt Eduardo van den Berg trots. Hij is de bedenker van het systeem. "Je zou het dus kunnen drinken, maar in Nederland is dat niet toegestaan vanwege de drinkwaterwet."
Het heldere water dat uit de fabriek komt, wordt dus in het riool gestort.

Milieu

De aanleg van het systeem heeft 3 miljoen euro gekost. Betaald door het ziekenhuis zelf. "Als ziekenhuis moet je natuurlijk zorg leveren", vervolgt Van Schie. "Maar we hebben als organisatie ook een verantwoordelijkheid voor het milieu."
Het Franciscus Gasthuis is voorlopig nog het enige ziekenhuis met een Pharmafilter-systeem. Eind 2017 neemt het Erasmus MC eenzelfde systeem in gebruik.