nieuws

Nieuwe brancards besparen ambulancepersoneel tilwerk

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid neemt een proef met zogeheten elektronische brancards. Twee ziekenwagens met het nieuwste technische snufje zijn dinsdag afgeleverd op de ambulancepost op het Leerpark in Dordrecht.
Patiënten kunnen met één druk op een knop de ziekenwagen in. Dat klinkt erg handig, maar de ambulancedienst wil zelf ontdekken of dat ook zo is. Brancards van drie verschillende fabrikanten worden een half jaar uitgeprobeerd.

'Ervaring medewerkers weegt zwaar'

"De medewerkers delen hun ervaringen en hun advies zal uiteindelijk zwaar wegen, want zij moeten er mee werken", zegt Leo Roos van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. "Nou, dit lijkt me wel wat", is de eerste reactie van ambulancechauffeur Ab Koekoek.
Roos laat zich in een rol als patiënt gewillig op en neer bewegen, via het hydraulisch systeem dat onder de brancard zit. "Dit ding kan tot 300 kilo tillen, dus we spelen maximaal in op het feit, dat mensen steeds zwaarder worden", zegt hij gekscherend.

'Kosten terug te verdienen'

Het nieuwe snufje kost wel 25.000 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de huidige brancards, die zevenduizend euro kosten. "We hebben het niet uitgerekend, maar dat prijsverschil zouden we best nog wel kunnen terug verdienen", vervolgt Roos serieus.
"Onze medewerkers moeten dagelijks veel tillen. Met zo'n nieuwe brancard breng je het tilwerk met 30 tot 40 procent terug. Dat vertaalt zich in minder ziekteverzuim en vooral voordeel op de lange termijn, want ook onze mensen moeten tot hun 67e werken."
De verwachting is dat over een paar jaar alle ziekenwagens in Nederland met een dergelijk systeem zullen zijn uitgerust. De proef in Dordrecht moet alleen duidelijk maken welke fabrikant volgens de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid de beste levert.