nieuws

'Azc Spijkenisse geen weggegooid geld'

De inrichting van een vluchtelingenopvang aan de Boyleweg in Spijkenisse is niet voor niks geweest. Dat zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag.
Maandagavond werd bekend dat de komst van 250 asielzoekers naar de opvang
, doordat het aantal asielaanvragen is teruggelopen.
"Het is zeker geen weggegooid geld geweest", legt Robert Ploeg van het COA uit. "Als we Turkije als voorbeeld nemen, dan weten we dat de wereld in één nacht kan veranderen. En daar moeten we op voorbereid zijn."
De opvang zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn als de deal klapt die de EU met Turkije heeft gesloten over het terugsturen van vluchtelingen.

Teleurstelling

Het pand aan de Boyleweg is flink opgeknapt. Komende vrijdag moet alles af zijn. Er zijn kamers gecreëerd met koelkasten en tv’s en er zijn nieuwe douches, toiletten en keukens in geplaatst.
Pandeigenaar Huug Moerland begrijpt het COA, maar zegt dat er ook teleurstelling is. "Bij de mannen die hier de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt zeker. Je maakt iets moois en dan komt er niemand."

Uitstel geen afstel

De gemeente Nissewaard had ook graag anders gezien. Er is al veel energie in de opvang gestoken. Zo was er weerstand tegen de komst van de vluchtelingen, maar het gemeentebestuur zette toch door.
“We hebben van het COA begrepen dat uitstel geen afstel is. Het is een hele mooie locatie, dus we wachten gewoon af tot de ruimte wel nodig is en dan zijn we er klaar voor", aldus loco-burgemeester Jan Willem Mijnans van de gemeente Nissewaard.