nieuws

Leefbaar: verbreek banden met moskee om 'homofobie'

De Essalam Moskee
De Essalam Moskee
De gemeente Rotterdam moet "per direct" alle banden met de Essalam Moskee verbreken, vindt Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf vindt dat imam Azzedine Karrat de emancipatie van homo's en de integratie tegenwerkt.
In vragen aan het college van burgemeester en wethouders
met de moskee. Aanleiding zijn uitspraken die de imam vrijdag in tv-programma Nieuwsuur deed. Hij noemde homoseksualiteit "als daad'' een zonde en beweerde dat het soms "tussen de oren'' zit.

'Ondermijning'

Hoogwerf pleitte al eerder voor het verbreken van de banden met de grootste moskee van de stad, omdat die zich volgens haar ''in woord en daad keert tegen de Westerse normen en waarden".
Bovendien wordt het beleid van de gemeente ondermijnd door de uitspraken van de imam, vindt ze. "Terwijl de gemeente zich inspant voor de homo-emancipatie in de stad, voert de Essalam Moskee er een frontale aanval op uit. En dat zou een partner moeten zijn?"

Karrat: niet het hele verhaal

Imam Karrat stelde na de uitzending van afgelopen vrijdag overigens dat hij niet zijn hele verhaal kon doen. "Het was een interview van 45 minuten en daarvan is maar een heel klein deel volledig zonder context uitgezonden", zegt hij.
In een video legde Karrat zijn standpunt over homoseksualiteit nog eens uit. "We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen homoseksualiteit en homoseksuelen zelf", begon hij zijn verhaal.

'Geen vrijbrief'

"Zowel binnen het jodendom, het chistendom als de islam is homoseksualiteit als daad een zonde en verboden", aldus Karrat. "Maar dat is natuurlijk geen vrijbrief om de andersdenkenden te beledigen, kwetsen of discrimineren en zeker geen vrijbrief om geweld tegen ze te gebruiken."
Het omgaan met homoseksualiteit is voor Karrat geen typisch 'islamitisch probleem', maar iets dat binnen elke religie speelt. Tot slot zei hij dat "respect een wederzijdse kwestie is. Homoseksuelen dienen mij te respecteren zoals ik ben en ik dien de ander te respecteren zoals zij zijn. Dat waren de kernpunten die ik naar voren wilde brengen."

'Dialoog opzoeken'

Het pleidooi van Leefbaar Rotterdam verraste Karrat niet. Hij noemt het wel jammer. "Ik sta in Rotterdam bekend als een persoon die bruggen slaat en de diaoloog opzoekt. Ook met Leefbaar Rotterdam." Volgens de imam ''verdeelt Leefbaar de samenleving in kleine hokjes'' met het pleidooi. Hij heeft er overigens alle vertrouwen in dat de gemeente en de moskee in gesprek zullen blijven.