nieuws

Turkse consul: Rotterdamse Gülen-volgers terroristen

De Turkse consul Sadin Ayyildiz noemt ook Rotterdamse aanhangers van de Gülen-beweging terroristen. Hij volgt daarmee de officiële lijn van de Turkse regering.
De Turkse consul-generaal houdt kantoor boven het Turkse consulaat aan de Westblaak waar op de avond van de staatsgreep honderden Turken bij elkaar kwamen. Hij windt er geen doekjes om: "Als je iemand aanhangt die een terrorist is, dan ben je een terrorist. Ook als je aanhanger van IS bent, of de vlag van de PKK draagt, dat maakt geen verschil."

'Brein achter de coup'

De mislukte staatsgreep in Turkije is een kleine maand geleden en Turkije maakt jacht op de in Amerika woonachtige Fetullah Gülen. Hij is volgens de Turkse regering het brein van de couppoging en zijn volgers zijn verdacht. Op de vraag of hij aanhangers van Gülen in Rotterdam wel een terrorist kan noemen, antwoordt hij volmondig 'ja'.
Ayyildiz: "Ik kan ze terroristen noemen. Als jij het netwerk financiert, waar gaat dat geld heen? Wordt het ingezet om mensen op te te leiden die in vrede leven met de Turkse regering, of gaat het naar mensen die worden gehersenspoeld door Gülen, om in de toekomst ingezet te worden om de openbare orde in Turkije te vernietigen?"

Spanningen in Turkse gemeenschap

Dit terroristische stempel op Gülen-aanhangers in Rotterdam leidt tot spanningen, bedreigingen en zelfs incidenten binnen de Turkse gemeenschap hier. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wilde de partijen afgelopen maand om de tafel, maar een aantal organisaties weigerde. Eén van de weigeraars was de imam van de Mevlana moskee. Hij sloeg de uitnodiging van de burgemeester af, omdat hij niet in gesprek wilde met 'terroristen'.
De Turkse consul-generaal vindt het legitiem om te weigeren om tafel te gaan met mensen die niet openlijk afstand nemen van de staatsgreep. Hij onderschrijft het standpunt van de Mevlana-imam.
Ayyildiz: "Ik veroordeel die uitspraak niet. Als jij zo'n netwerk steunt, dan steun je terrorisme."

'Afstand nemen van Gülen'

De enige oplossing volgens de consul is als Gülen-aanhangers openlijk afstand nemen van hun geestelijk leider. De consul gaat binnenkort in gesprek met Aboutaleb. Hij denkt dat uiteindelijk ook sceptici overtuigd zullen raken van de juistheid van de handelwijze van zijn president Erdogan.
Ayyildiz: "Uiteindelijk zal waarheid onthuld worden. Ik denk ook dat Nederlandse vrienden met een eerlijke benadering ons op den duur zullen begrijpen."