nieuws

Scheepsbouwer IHC werkt aan bezuinigingen

Schip
Schip
Scheepsbouwer Royal IHC bekijkt hoe het bedrijf verder
in de kosten kan snijden. Mede door de lage olieprijzen maakt de toeleverancier voor de olie- en offshoresector de laatste tijd moeilijke tijden door. Vakbonden vrezen dat er mogelijk zo'n honderd banen extra worden geschrapt.
IHC zette vorig jaar al een streep door 487 arbeidsplaatsen. Of een dergelijke ingreep nu weer nodig is, kan een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. ,,We zijn alle opties in kaart aan het brengen, in de volle
breedte'', benadrukt ze. Er wordt volgens haar bijvoorbeeld ook gekeken naar de uitgaven aan vastgoed en aan onderzoek en ontwikkeling.
In het Financieele Dagblad verklaarden woensdag meerdere vakbonden, waaronder RMU en FNV, dat ze bang zijn dat er een nieuwe reorganisatie aan zit te komen. Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaarden bij RMU, bevestigde die zorgen.
Vorige maand kondigde IHC intern al aan dat openstaande vacatures voorlopig niet meer worden ingevuld en dat het aantal zzp'ers dat actief is bij het
bedrijf maximaal zal worden teruggebracht. Die maatregelen zouden nodig zijn om te voorkomen dat het bedrijf dit jaar in de rode cijfers duikt.
Eerder deze week kwam IHC ook al in het nieuws. Toen kondigde het bedrijf plots de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter aan. Binnen vakbondsgelederen werden direct vraagtekens gezet bij die beslissing. Het
leiderschapsstokje wordt namelijk overgenomen door de financieel directeur van IHC. Maar de scheepsbouwer heeft geen nieuwe financieel directeur benoemd.
IHC telt in totaal ongeveer 2600 tijdelijke en vaste medewerkers.