nieuws

Spijkenisser jureert bij Spelen in Rio: het is een hele eer

Beijing, Londen en nu Rio de Janeiro. Tijdens de Olympische Spelen is voor Spijkenisser Vincent Reimering al voor de derde keer op rij een bijzondere rol weggelegd. Hij is jurylid bij het turnen.
Na zelf jarenlang te hebben geturnd en turners te hebben getraind, werd Reimering 'per ongeluk' jurylid. "Ze kwamen mensen tekort", verklaart de Spijkenisser zijn succesvolle carrière vanuit Rio de Janeiro.
Reimering begon met jureren bij de lagere turnklasse in Nederland en stroomde steeds verder door. "Uiteindelijk ging het zo goed dat ik het internationaal mocht doen."
Veel tv kijken
Maar hoe leer je nou eigenlijk jureren? "Door heel veel te oefenen voor de televisie", zegt Reimering. Hoewel het dus een klus lijkt die je vanuit je luie stoel kan doen, komt er veel meer bij kijken dan turnwedstrijden volgen.
Reimering: "Ik keek heel goed mee met wat er werd geturnd, ik schreef oefeningen mee en je moet alle elementen beheersen."
En dat valt nog niet mee. In een speciaal turnreglement van 400 bladzijden staat precies hoe een jurylid de prestaties van turners moet beoordelen.
"Als een krom been meer dan 45 graden is, moet ik daar 5/10e voor aftrekken. Als een been minder dan 30 graden is, is het maar 1/10e aftrek. Alles staat erin."
Eén afgevaardigde
Dat Reimering al bij drie Spelen mocht jureren is bijzonder. Ieder land mag namelijk maar één jurylid afvaardigen. Net als voor de sporters zijn de Olympische Spelen het hoogst haalbare voor juryleden. "Het is een behoorlijke eer dat ik hier zit", vertelt een trotse Reimering.
De Spijkenisser mocht afgelopen dagen al twee keer zijn getrainde oog laten gaan over alle oefeningen. Zo heeft hij bij de kwalificaties bij de rekstok gejureerd en bij de teamfinale deed hij dat voor het onderdeel ringen.
Eigen vlees keuren
Reimering mag ook zijn oordeel vellen over de prestaties van de Nederlandse turnploeg.
"Veel mensen vinden dat raar, maar er zitten negen andere juryleden. Als ik al iets zou willen, dan heeft dat weinig effect."