nieuws

Kleine verliezen op beurzen Europa

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenmarkten stonden woensdag licht in de min. Beleggers deden het kalm aan na de mooie winsten een dag eerder. In Amsterdam kon Corbion op belangstelling rekenen na publicatie van cijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 stond het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 452,50 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 643,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,3 procent omlaag.
Corbion won in de MidKap 3,5 procent aan waarde en was daarmee de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. De producent van voedingsingrediënten en chemicaliën heeft de omzet in het eerste halfjaar licht zien toenemen. Ook het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten lag hoger dan een jaar eerder.
Philips behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 1 procent, na een adviesverhoging door UBS.
Staalconcern ArcelorMittal (min 1 procent) stond bij de grootste dalers bij de hoofdfondsen. De Duitse branchegenoot Salzgitter kwam met cijfers. De winst en omzet van dat concern zijn gedaald in de eerste helft van dit jaar, maar Salzgitter gaf aan wel de eerste positieve effecten te zien van de maatregelen van de EU tegen het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Europese markt. Salzgitter zakte in Frankfurt 6,4 procent. ThyssenKrupp verloor 2,1 procent.
Energieconcern E.ON ging in Frankfurt 5,6 procent onderuit. E.ON schreef over de eerste jaarhelft dieprode cijfers vanwege grote afschrijvingen op zijn gas- en kolencentrales. Branchegenoot RWE leverde 2,6 procent in.
In Zürich won Adecco 1,7 procent. Het grootste uitzendbedrijf ter wereld heeft in het tweede kwartaal meer winst en omzet geboekt. In Brussel kwam de bank Dexia met resultaten en verloor 1,2 procent. De Belgische
verzekeraar Ageas ging 3,6 procent vooruit na een kwartaalpublicatie.
Het Britse beveiligingsbedrijf G4S sprong in Londen 18 procent omhoog, geholpen door sterke cijfers en het handhaven van het dividend.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent naar 42,28 dollar, terwijl Brent 0,9 procent goedkoper werd bij 44,56 dollar per vat. De euro werd voor 1,1180 dollar verhandeld, tegen 1,1110 dollar bij het slot van de
Europese beurzen op dinsdag.