nieuws

Geen goedkope huurwoningen naast Markthal

Markthal
Markthal © Tom van Vark
De Rotterdamse vastgoedbelegger Van Herk Groep mag geen goedkopere huurwoningen bouwen op de Grotemarkt in het centrum van Rotterdam. Dat heeft de rechter woensdag besloten.
Van Herk en de gemeente stonden woensdag tegenover elkaar vanwege het nieuwbouwproject 'Rotta Nova'. In dat pand op de hoek van de Grotemarkt en de Hoogstraat zouden vijfhonderd goedkopere huurhuizen, winkels en horeca komen. Het gebouw zou in 2018 klaar zijn.

'Niet meer geschikt'

Rotterdam gaf Van Herk in 2012 toestemming om een project te ontwikkelen op de Grotemarkt. Wat er zou moeten komen, stond nog niet vast. Omdat de Markthal nu naast die plek staat, vindt de gemeente de plek niet meer geschikt voor goedkope huizen.
Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) meldde in oktober 2014 dat de visie van de gemeente was veranderd. In plaats van goedkope huurwoningen op deze A-locatie moeten er meer woningen voor midden- en hogere inkomens worden gebouwd.
Van Herk mocht een nieuw plan indienen. De particuliere vastgoedbelegger koos uiteindelijk voor de juridische weg. Die strijd is nu verloren.
De rechter stelde de gemeente in het gelijk, omdat de situatie tussen de start van samenwerking in 2012 door de realisatie van de Markthal was veranderd. De aantrekkingskracht van de Markthal maakte van de bouwgrond een A-locatie, waaraan andere eisen mochten worden gesteld.